Ninna

ninna

Olen Topiaksen, Samuelin ja Sesilian äiti, Juhan vaimo ja Sallivan yrittäjä. .

Minulle on tärkeää elämässä pitää lepo ja liike tasapainossa ja kuunnella itseäni, mitä kroppa milloinkin tarvitsee.
Ihanne on, kun kaikki 4 osa-aluetta; ravinto, lepo, liike ja virkeä mieli ovat elämässäni tasapainossa, mutta vähempikin riittää.

Olen koulutukseltani ETM (Elintarviketieteiden maisteri) ja restonomi. Urheiluravitsemuksen perusteet 30 op ovat parhaillaan menossa Itä-Suomen yliopistolla 31.12.2021. .

ÄIDIN APUNA

Pienenä istuin keittiöjakkaralla ja katselin, kun äiti teki ruokaa. Kasvoin kahden isoveljen seurassa. Muistan kun veljet ottivat aikaa, kuinka nopeasti toimitin heille voileivät, kun he pelasivat tv-peliä. Olin heti valmis tekemään pientä purtavaa ja myös innokas kisailija.

Kun olin 9-vuotias äitini ryhtyi lounas -kahvila yrittäjäksi ja minä pääsin mukaan uuteen ruokamaailmaan. Oli tosi hienoa olla auttamassa äitiä. Kuorin perunoita ja autoin muissa pienissä tehtävissä. Halusin myös tiskin taakse asiakkaita palvelemaan. Äiti joutui usein minua hätistelemään keittiön puolelle, koska olin liian nuori asiakaspalveluun. Asiakkaat sanoivat äidille, että anna tytön yrittää ja niin pääsin tekemisiin asiakkaiden kanssa. Se oli mukavaa.
kesa

KOULUTUS JA TYÖ

Vuosien kuluessa perheyrityksessä oli työtä joskus kyllästymiseen asti. Lukion jälkeen oli aika miettiä mitä haluaisin opiskella? Silloin tuntui, että yrittäjäksi en ainakaan halua!

Syksyllä menin talouskouluun Naantaliin ja sitten seuraavan vuoden alussa muutin reiluksi puoleksi vuodeksi Surreyn, Englantiin au pairiksi ja kieltä oppimaan.

Sitten muutaman opiskelu- ja työkokeilu vuoden jälkeen eri puolilla Suomea, löysin itseni jälleen kotikaupungista Lounas-Leenan tiskin takana. Oli mukava palata tuttuun työhön ja tuttujen asiakkaiden pariin. Lounas -Leenan valtteja oli tavallinen kotiruoka ja iloinen palveluasenne. Oli aika kysyä itseltäni, mitä oikeasti haluan tehdä työkseni.

Elintarvikkeet, ruoka ja ravitsemus ovat aina kiinnostaneet minua. 2000 -luvun alkupuolella pääsin opiskelemaan Helsingin ammattikorkeakouluun restonomiksi. Nämä opinnot olivat paljon enemmän kuin ruokaa ja ravitsemusta. Niissä opinnoissa suuntauduin elintarviketuotantoon, joka antoi suuntaa myöhempään opiskeluun. Tein opinnäytetyön Saarioiselle aiheesta: Valmisruokien vertailu ravitsemussuosituksiin.

Halusin opiskella lisää elintarviketuotantoa. Kemia ei ollut helppo aine lukiossa, mutta ahkeran lukemisen jälkeen pääsin lukemaan elintarviketeknologiaa Helsingin yliopistoon. Valmistuin alle viidessä vuodessa elintarviketieteiden maisteriksi (ETM), pääaineena maitoteknologia ja sivuaineena ravitsemustiede. Pro gradu tutkielman tein Valiolle aiheesta: Rasvattomasta maitojauheesta ja kirnumaitotiivisteestä ennastetusta maidosta valmistettu edamjuusto ja sen aistinvarainen laatu.

TYÖELÄMÄ JA LAPSET

Pääkaupunkiseudulla olisi ollut oman alan työpaikkoja, mutta halusin asettua Pirkanmaalle. Olin valmis ottamaan vastaan vähemmän koulutustani vastaavaa työtä. Pääsin Kangasalan kunnan ruokapalveluun ensin suurtalouskokiksi, sitten muutaman kuukauden jälkeen ravitsemisesimieheksi. Siitä alkoi hyvin opettavainen tie esimiehenä kohti uusia haasteita. Vuonna 2011 sain esikoiseni ja tein muutaman projektin työpaikalla. Toinen lapsi syntyi 2013 ja kolmas 2015. Nyt olen menossa kohti uusia haasteita yrittäjänä ja aika näyttää, mihin tämä tie minut vie...